Vragen van de burger aan het Panel
Voorstel tot fusie met Nazareth
Reacties en vragen van inwoners De Pinte via www.depinteonzegemeente.be
REACTIES
Globaal denk ik dat het fusievoornemen niet objectief wordt voorgesteld vanuit het bestuur. Er worden vooral gevoelsmatige argumenten pro aangevoerd, eerder dan objectieve argumenten.
- de profielfoto is eigenlijk niets meer dan een compatibiliteitstest en mag ook niet als meer dan dat gebruikt worden. Momenteel wordt hij opgevoerd als een argument pro fusie
- er wordt nogal gegoocheld met termen als optimalisatie, schaalvoordelen, efficiëntie,…. Allemaal elementen pro fusie, maar nergens wordt melding gemaakt van eventuele nadelen of issues die ook gaan opduiken en zeker nu al zouden kunnen geïdentificeerd worden
- ook rond het mislopen van de mogelijke subsidie bij het niet doorgaan van de vrijwillige fusie wordt een licht dwangmatig beeld opgehangen. Uiteindelijk zal die subsidie blijkbaar wel gebruikt worden om de schuldenlast van Nazareth af te bouwen. What's in it voor De Pinte? Gaan wij zomaar ons deel van de subsidie aan Nazareth schenken?
- bovendien wordt een schrikbeeld opgehangen als zijnde de laatste kans tot een vrijwillige fusie die we zelf in de hand hebben en bij het missen er van een mogelijks gedwongen fusie, die dan schijnbaar bij voorbaat al met Gent zou zijn. Een redelijk speculatief argument dat niemand momenteel kan bevestigen of ontkennen…
- ik mis ook een concrete gedetailleerde beschrijving van het project (scope) en de business case (financieel, maar ook sociaal, burger experience,…) ervan. Zonder deze kan er geen go/no go beslissing genomen worden op een objectieve manier en is elke beslissing een sprong in het ongewisse, en dus een pure gok, eerder dan degelijk bestuur
Ben ik tegen de fusie? Zeker niet. Het huidige verloop en de krappe timing geven mij echter een heel ongemakkelijk gevoel.
De Pinte heeft NU nog geen nood aan een fusie. Momenteel blijf ik met een heel geforceerd gevoel zitten... Ze willen nu en te vlug beslissen i.f.v. de schuldaflossing. Timing zit zo krap dat er geen goede overwegingen kunnen gemaakt worden.
Een fusie kan niet alleen gerechtvaardigd worden met de schuld ontheffing vanuit Vlaanderen of andere loze politieke beloftes in aankomende nieuwe verkiezingen.
Gemeentelijke en lokale identiteit en karakter hiervoor opgeven? Uw ziel verkopen voor wat stuivers.
Ik vrees dat, wanneer De Pinte en deelgemeente wordt van Nazareth, veel zaken daar zullen gecentraliseerd worden. Dus meer verplaatsingen enz.
Fusie met Gent zou dramatisch zijn. Heb dit in de jaren zeventig als toenmalig inwoner van Zwijnaarde meegemaakt. Na de fusie van Zwijnaarde met Gent was dit een drama voor Zwijnaarde.
De Pinte blijft De Pinte en niet Nazareth.
De Pinte blijft De Pinte!
Schaalvergroting is nooit ok.
Zolang het niet correct en concreet aantoonbaar is dat zowel de inwoners van De Pinte en Nazareth op korte en lange termijn het fiscaal gemakkelijker krijgen ben ik tegen een fusie.
Buiten het meer landelijke karakter van Nazareth zie ik geen meerwaarde van een fusie. Naar mijn mening komt dit De Pinte niet ten goede voor alle andere aangehaalde punten voor een fusie met Nazareth. Procentueel meer werkloosheid. Woningen met een mindere waarde,… De Pinte zal op die manier haar goede reputatie naar beneden halen dus ik zeg NEEN voor een fusie.
Voor mij mag de naam De Pinte blijven.
Er zijn volgens mij heel zeker veel gelijkenissen tussen De Pinte en Nazareth, er is alvast bestaande samenwerking, bijv op vlak van politie (zelfde zone). Ik zie vooral uitdagingen van financiële aard : belastingen (ondermeer veel besproken KI op sociale media.. iets wat de burgers zeker gaan voelen), wss gaat men voor een centralisatie van diensten als bijv OCMW, zal/kan er gesnoeid (streven naar optimalisatie inzet budgetten) worden in aanbod/subsidies/investeringen in sport en cultuur/gemeentelijke medewerkers...
Een fusie heeft ontegensprekelijk voordelen, sowieso verlies je een beetje je eigenheid (zowel De Pinte als Nazareth) want je gaat onvermijdelijk voor compromissen en -om het met een bizar woord te zeggen- eenheidsworst... . Het geeft ook opportuniteiten en besparingen (althans op langere termijn) .. zelf treed ik het idee bij dat in geval van fusies, waarbij toch als doel 40 a 50.000 inwoners als streefdoel wordt genoemd, best ineens dit doel nastreven... heel jammer dus dat gemeenten als Gavere en Sint-Martens-Latem (de pz Schelde Leie dus, met 45.000 burgers) niet mee dit verhaal van fusie nader bekijken...
Een fusie met Nazareth alleen lijkt mij te weinig, voor we het weten komt er een nieuwe fusie operatie, 2 keer kosten...
Ik begrijp wel dat de uitdagingen groot zijn (niet in het minst op fiscaal vlak). Ook jammer dat, met de verkiezingen in 2024, men op federaal niveau (bij mijn weten toch) geen klare wijn schenkt over fusies (qua faciliteren-verplichten-subsidiëren) na 2024 (zowel op vlak van gemeenten als op vlak van politiezones).
Schaalvergroting op gemeentelijk vlak goed en wel. Anderzijds breidt het Vlaamse niveau zijn bevoegdheden van bovenaf ook uit. Wat met het tussenniveau van de Provincie met uitgeholde bevoegdheden. Verminder het aantal politieke mandatarissen in dit land, begin bij de Provincie als overbodig niveau. Schaf de bestendige deputaties en provincieraden af. Alles in het kader van een efficiëntere en minder kosten verslindende overheid.
Promoot het meest democratische: maak er een thema van tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen, laat de burgers hierover stemmen en laat de verkozen kiezen. Zeker geen referendum houden.
VRAGEN ?
De huidige gemeenteraad is gekozen in 2018 op basis van verkiezingsprogramma's waarin niemand voorstander was van een fusie, hoogstens "een samenwerking zodat men voorbereid is mochten fusies verplicht worden"
- Voor de voorstanders van een fusie: wat is er sindsdien veranderd dat men van mening veranderd is, dat een fusie nu zo dringend is?
- Zou het niet logisch zijn te wachten met een evt. fusie tot na de verkiezingen van 2024, zodat iedere partij eerst zijn standpunten (voor of tegen een fusie, welke fusiepartners, plannen na een evt fusie,..) zou kunnen voorleggen aan de inwoners?
Vinden de politieke partijen dat ze, op basis van de programma's van de laatste gemeenteraads-verkiezingen, een mandaat van de burger gekregen hebben om (meerderheid tegen minderheid?) te beslissen over een fusie met Nazareth ?
Wat als? Er nu - meerderheid tegen minderheid - beslist wordt voor fusie met Nazareth en na de volgende gemeenteraadsverkiezing een andere meerderheid aan de macht komt, die nu tegen de fusie is. Zullen zij dan met volle overtuiging het fusieproces succesvol kunnen/willen afwerken?
Kunnen de 4 partijen (die alle burgers vertegenwoordigen) een consensusvoorstel uitwerken over de toekomst van De Pinte binnen het fusieverhaal? Dit zou alle vermoedens van partij-politieke spelletjes sterk beperken.
In welke mate bepalen de partijpolitieke hoofdkwartieren de fusies?
Concreet voor De Pinte : impact van CD&V in zowel De Pinte als Eke-Nazareth ?
Hoe valt een residentiële gemeente überhaupt te rijmen met een eerder landbouw en bedrijvengemeente ?
Zal een vervlakking voor De Pinte betekenen en een upgrade voor Nazareth, toch?
De Pinte wordt dus de verliezer….
Is het zeker dat Gent met De Pinte zou willen fuseren?
Naast de traditionele argumenten van schaalvergroting, optimalisatie van de gemeentediensten en schuldovername had ik graag bijkomend een antwoord op volgende punten:
- Welke zijn de voordelen van een fusie, naast bovenvermelde argumenten?
- Welke kostprijs hangt aan de fusie vast?
- Welke logica zit er achter deze fusie?
- Gaat de afstand tussen burger en de (fusie-)gemeente niet nog groter worden?
Heel wat politici hebben de mond vol van burgerparticipatie; waarom geen referendum?
Waarom Gavere en/of Latem niet meenemen?
Wat zal een fusie teweeg brengen in onze portemonnee?
Moet de fusie niet groter zijn om maximaal fiscaal voordeel te krijgen van de overheid? Waarom dan enkel praten met Nazareth?
Graag een financiële business case. Waar zit het voordeel van de fusie. Waar zit de besparing en wat is het impact?
Wat levert dit op voor ons? Zorgt een fusie voor een daling in de belastingdruk door een verbeterd gebruik van de middelen?
Als het tot een fusie komt, waar zou je dan "centraliseren", "rationaliseren", anders gezegd "besparen",..?
Welke zijn de baten die beide gemeentes op termijn kunnen hebben dewelke los staan van de tussenkomst van de Vlaamse overheid?
Wat met de zeer goede dienstverlening die we nu hebben indien De Pinte een deelgemeente wordt van Nazareth?
Welke diensten worden niet meer aangeboden in De Pinte? Dus wat moeten we inleveren? Houdt iedere gemeente zijn recyclagepark, zijn WZC, zijn bib, zijn loketten (burgerzaken, bouwen,..)?
"te vroeg, te bepalen na een besluit tot fusie" is geen aanvaardbaar antwoord want = blanco check.
Een probleem dat steeds opduikt bij fusies, ook in ondernemingen, is de "afstand", niet enkel de fysische afstand met het nieuwe hoofdkwartier, maar ook de afstand in beslissingslijnen, snelheid,.. Welke maatregelen zie je om deze afstand kort te houden?
Gebeuren de investeringen in de fusiegemeente waar het meest opbrengt of evenredig per deelgemeente ?
Hoeveel tijd zullen de ambtenaren nodig hebben om een fusie te verwerken? M.a.w. na hoeveel jaar zullen ze zich opnieuw fulltime kunnen concentreren op hun basistaken (of op een nieuwe fusie)?
Wat met de beloofde nieuwe turnzaal? Komt die er nog of moeten we naar Nazareth?
Verduidelijking van het proces (i.e. volgt De Pinte het standaard proces?) en timeline (i.e. neemt De Pinte de nodige tijd om succesvolle fusie te realiseren?) dat andere gemeentes gevolgd hebben ?
Wat zijn de lessons learned van andere gemeentes die door een fusie proces zijn gegaan: i.e. uitdagingen tijdens de fusie, uitdagingen na de fusie, feedback van/impact op de burgers 1 jaar na de fusie, feedback van/impact op het gemeentepersoneel 1 jaar na de fusie, Realisaties van de fusie (verbetering dienstverlening?, kostenbesparing korte termijn/lange termijn?, ander?)
Een fusie van twee gemeenten is een opstap naar een grotere fusie achteraf. Hoe lang zal het duren voor er zich een nieuwe fusie zal opdringen?
Welke zijn de criteria zijn voor een goede fusie?